22 juni 2021leestijd: 2 min

Finalisten So you think you can BUILD challenge bekend

 

Eind januari daagden wij samen met 9 andere woningcorporaties uit Brabant, Limburg en Twente samen met het Netwerk Conceptueel Bouwen en Aedes, onder leiding van ESTI de markt uit. Welke innovaties biedt de markt op het gebied van betaalbare sociale huurwoningen? 
 
In mei sloot de inzendtermijn en kwamen maar liefst 94 inzendingen binnen. Juryvoorzitter professor Thijs Asselbergs is onder de indruk van de kwaliteit en verscheidenheid aan voorstellen en is aangenaam verrast door het grote aantal aanbieders. Aedes, Netwerk Conceptueel Bouwen en ESTI zijn samen met de direct betrokken woningcorporaties eveneens verheugd over het rijke aanbod dat voor de gehele corporatie sector in Nederland veel waarde zal bieden. 

De challenge
Woningcorporaties in Nederland staan voor een grote opgave om versneld 150.000 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Een groot deel van de behoefte bestaat uit kleine woningen voor 1- en 2 persoonshuishoudens. Met name de huidige kosten van kleine grondgebonden en gestapelde nieuwbouwwoningen voor 1 - en 2 persoonshuishoudens veroorzaken grote tekorten in de exploitatiebegroting bij woningcorporaties.

94 inzendingen
Uit de 94 inzendingen koos de jury uiteindelijk in totaal 6 finalisten, 2 per uitgevraagde Product-Markt-Combinatie (PMC). De belangrijkste uitdaging ligt voor So you think you can BUILD in de betaalbaarheid van de woningen. Bij de afwegingen werd veel extra diversiteit in expertise meegenomen naast de TCO (total cost of ownership), zoals het ontwerp, de duurzaamheid, de circulariteit en de levensloopbestendigheid.

6 finalisten
Voor PMC-2: Grondgebonden Reguliere Woning:
Dura Vermeer met “Buiten de Lijntjes Leven” - basis
Tala met “Tala NERF”

Voor PMC-2: Grondgebonden Levensloopbestendige Woning:
The New Makers B.V. met “Uuthuuske PMC2LLB”
Jan Snel B.V. met “Slimmer Wonen” 

Voor PMC-7: Gestapelde Levensloopbestendige Woning:
Elk® B.V. met “Elk TransforMEER”
In the Middle Of Our Street met “MOOS”

Vanuit de jury, Aedes, NCB en ESTI de hartelijke gelukwensen aan de finalisten. Tijdens de finale op 7 juli a.s. worden de winnaars geselecteerd.