27 november 2023leestijd: 2 min

Resultaten Aedes benchmark bekend

 

Ieder jaar vindt er een benchmark plaats waarin ruim 300 woningcorporaties op een aantal onderwerpen met elkaar worden vergeleken. Deze benchmark wordt uitgevoerd door Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. Er worden vijf onderwerpen gemeten met daarnaast een verdieping over nieuwbouw en leefbaarheid. Een A staat voor een bovengemiddelde score, een B voor een gemiddelde en een C voor een score onder het gemiddelde. 

Het Huurdersoordeel gaat over de dienstverlening van aan onze huurders. Het is opgebouwd uit 3 deelscores: de dienstverlening bij het uitvoeren van reparaties (hierop scoren we een 8,0), het betrekken van een woning (hierop scoren we 8,2) en het verlaten van een woning (hierop scoren we 7,7). Samengevat krijgen we als eindoordeel een A, waarmee onze dienstverlening hoger dan het landelijk gemiddelde uitkomt.

Het prestatieveld Bedrijfslasten gaat over de kosten (personeel, kantoor, ICT) die corporaties maken om hun doelen te behalen. Hierbij gaat het alleen om kosten die corporaties daadwerkelijk kunnen beïnvloeden. Hier hebben we een B gescoord, uitkomend op het landelijk gemiddelde. 

Het prestatieveld Duurzaamheid gaat in op de energetische prestatie van de woningen en de CO2-uitstoot. Met een C-score zitten we hier onder het landelijk gemiddelde, hetgeen voor een belangrijk deel te maken heeft met de leeftijd van ons bezit. Desalniettemin zullen we uiterlijk in 2028 alle woningen met een slecht energielabel hebben aangepakt.

Het prestatieveld Onderhoud & verbetering gaat over de kosten en investeringen die corporaties maken voor onderhoud en verbetering van de woningen. Dit wordt afgezet tegenover de door de huurder ervaren woningkwaliteit en de technische woningkwaliteit. Onze onderhoudskosten liggen bij ons hoger dan bij collega corporaties (score C). Daartegenover staat dat de woningkwaliteit die onze huurders ervaren gelijk is aan het landelijk gemiddelde (score B). 

Het prestatieveld Beschikbaarheid & betaalbaarheid gaat om de maatschappelijke prestatie die een corporatie levert om betaalbare woningen aan te bieden. Bij dit onderdeel zijn er drie deelscores. Op Beschikbaarheid scoren we een B, op Betaalbaarheid een C en voor ‘Huisvesten doelgroepen’ krijgen we een A.