08 juli 2021leestijd: 2 min

Winnaars So you think you can BUILD bekend

 

Eind januari daagden we samen met 9 andere woningcorporaties uit Brabant, Limburg en Twente de markt uit samen met het Netwerk Conceptueel Bouwen en Aedes, onder leiding van ESTI. De urgentie is duidelijk: innovatie is hard nodig om versneld veel betaalbare nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.

De uitdaging
Vooral grondgebonden en gestapelde woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens met een huur onder de eerste aftoppingsgrens van 634 euro zijn nu nauwelijks rendabel aan te bieden. Voor deze Product Markt Combinaties (PMC) 2 en 7 uit De Woonstandaard ging de challenge op zoek naar nieuwe, slimme concepten. Niet alleen betaalbaar in aanschafkosten, maar gedurende de hele levensduur: dus in de total cost of ownership. En ook nog duurzaam, circulair en levensloopbestendig.

94 inzendingen, 6 finalisten
De selectiecommissie – met vertegenwoordigers van de tien corporaties - werd overdonderd door 94 inzendingen van in totaal 52 partijen. Allemaal van hoge kwaliteit, zegt juryvoorzitter en hoogleraar Architecturale Engineering TU Delft, Thijs Asselbergs. De jury koos uiteindelijk zes finalisten. Bekijk hun oplossingen in de zes filmpjes op de site So you think you can build.

Winnaars
Op 7 juli was de grote finale. Na een korte pitch op het podium werden de finalisten stevig aan de tand gevoeld door de jury. Na een kort beraad maakte de jury de winnaars bekend:

PMC-2: Grondgebonden Levensloopbestendige Woning: TheNewMakers met Uuthuuske
PMC-2: Grondgebonden Reguliere Woning: Dura Vermeer Bouw Hengelo met Buiten de lijntjes leven
PMC-7: Gestapelde Levensloopbestendige Woning: in the Middle Of Our Street met MOOS

Finale terugkijken? Dat kan op Youtube.
Meer weten? Lees het artikel met onder andere een bijdrage van onze collega Ingrid Storms.