Onderhoud van je tuin

Groen in jouw tuin

Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren betekent een groene tuin een gezonder leven. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden namelijk bedreigd. Een beetje groen in elke tuin is al genoeg om de natuur een handje te helpen.

Klimaat

Groen in plaats van stenen is goed voor het klimaat. Meer groen in de tuin betekent dat water beter de bodem in kan lopen. Ook zorgt veel groen ervoor dat je directe omgeving minder opwarmt. Zelfs op het balkon zorgt het voor verkoeling. Waar veel stenen zijn is het veel warmer, omdat stenen warmte vasthouden.

Weinig onderhoud

Een groene tuin vraagt niet altijd om meer onderhoud dan een stenen tuin. Er bestaan veel planten en struiken die weinig onderhoud nodig hebben. Groene vingers hebben is dus niet nodig.

Met onderhoudsarme bodembedekkers en struiken kun je al veel verschil maken. 

 

Inspiratie en voorbeelden

Begin klein

We laten je graag zien wat er allemaal mogelijk is. En er is heel veel dat je zelf kunt doen. Heb je al eens aan een geveltuintje gedacht?

  • Geveltuin

Vergroen bijvoorbeeld de stoep voor je woning door een rij tegels te verwijderen. In veel gemeenten wordt hier graag aan meegewerkt. Kijk eens op de website van jouw gemeente en zoek op geveltuin.

  • Ontstenen voor en/of achtertuin

Door een paar (rijen) tegels of siergrind te verwijderen en te vervangen door groen heb je je voortuin al aardig vergroend. Doe het vooral ook niet alleen. Betrek je buren en overburen erbij. Maak er een straatactiviteit van bijvoorbeeld. Ga met een groepje mensen aan de slag om samen jullie voortuin aan te pakken. 

Meer tips

Voor meer handige tips en informatie neem je een kijkje op de website van stichting Steenbreek. Deze organisatie weet alles van het vergroenen van je tuin én balkon.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag. We kunnen jou bijvoorbeeld tuingereedschap lenen. Maar we denken ook graag met je mee als je zelf ideeën hebt. Daarvoor kun je terecht bij onze collega’s van het team sociaal beheer. Stuur je e-mail naar: [email protected]

Ook kun je bij steeds meer gemeenten terecht voor ondersteuning voor het vergroenen van je voor- en/of achtertuin. Kijk eens op de website van jouw gemeente of deze iets voor jou kan betekenen. 

Groen op jouw balkon

Stenen vervangen door groen is op een balkon natuurlijk geen optie. Maar het vol zetten met potten waarin mooie planten of struiken staan is wel een goed idee.

Een groene omgeving

De komende jaren vergroenen we op steeds meer plekken. We starten daar waar de meeste stenen liggen en het minste groen is. Daar lees je hier meer over.

Wat wij zelf doen

Als een woning met een tuin vrijkomt, halen wij overtollige verharding weg. Een paadje of een terras laten we zoals het is. 

Bij verwaarloosde tuinen gaan we aan de slag om meer dan de helft van de tuin te vergroenen. De nieuwe huurder mag vervolgens uit een aantal tuinontwerpen een keuze maken.

Samen aan de slag

Project ontstenen voortuinen Bosscher-Ven in Horn

In de straat Bosscher-Ven hebben we samen met zo'n tien huurders de tegels uit de voortuinen weggehaald en vervangen door onderhoudsarme planten en struiken. En dat allemaal in slechts één dag. Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier.