Over Nuth

Het dorp Nuth vervult een centrale rol in de gemeente Beekdaelen. Zo ligt er een NS-station aan de spoorlijn Heerlen-Sittard en een groot aantal bedrijven langs de dichtbij gelegen A76.
In Nuth vind je veel historische woningbouw. Zo is er bijvoorbeeld de Bavowijk met beschermde stads- en dorpsgezichten en is de Nuinhofwijk een Rijksmonumentale buurt. Tegelijkertijd is er relatief veel nieuwbouw gerealiseerd voor senioren.

Vaesrade is sinds 1982 onderdeel van Nuth. Het ligt afgelegen, tegen de helling van het Plateau van Doenrade. Vaesrade heeft geen eigen voorzieningen, maar ligt mooi in het groen en heeft door de ‘oude’ woningen een karakteristiek uiterlijk.

Wat is er te doen in Nuth? 

Rondom het gemeentehuis en het marktplein vind je een groot winkelaanbod dat aantrekkingskracht uitoefent op de omliggende dorpen.

De Nuinhofwijk

We gaan aan de slag met de Nuinhofwijk. De wijk wordt helemaal aangepakt. Hier trekken we de komende 10 jaar voor uit. Op deze pagina vertellen we je meer hierover en houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Informatievideo over de Nuinhofwijk

Er gaat iets veranderen in de Nuinhofwijk!

De woningen in de Nuinhofwijk, aan de Nuinhofstraat, Spoorstraat, Tiendstraat en Parallelstraat, zijn meer dan 100 jaar oud. In 1997 hebben ze de status van Rijksmonument gekregen. De woningen zijn al wel eens opgeknapt, maar de hoge leeftijd ervan brengt toch mankementen met zich mee. Zo zijn er vochtproblemen ontstaan, scheuren in het metselwerk en bolstaande gevels. Daarnaast hebben de woningen slechte energielabels. Kortom, het is tijd voor een ingrijpende aanpak. 

Plannen voor zowel huur- als koopwoningen
Samen met de gemeente Beekdaelen, de Monumentencommissie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben wij naar de toekomst van de Nuinhofwijk gekeken. We zijn het erover eens dat de hele wijk moet worden aangepakt. Zowel onze huurwoningen, maar ook de woningen van particuliere eigenaren. 

Ingrijpende restauratie, sloop en nieuwbouw
Het plan is om de karakteristieke panden in de Tiendstraat grondig te restaureren. Zijn vormen immers het hart van de wijk. Ook worden 17 beeldbepalende hoekpanden gerestaureeerd. De overige woningen maken plaats voor comfortabele en duurzame nieuwbouwwoningen. Er komen 12 eengezinswoningen en 31 levensloopbestendige woningen. Hiermee zorgen we voor een meer gevarieerd woningaanbod in de wijk en kunnen minder mobiele mensen toch in de wijk blijven wonen. 

Het karakteristieke beeld van de wijk blijft behouden
Architectenbureau SATIJNplus heeft een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw dat mooi aansluit bij de historische woningen. De bepalende elementen van de oorspronkelijke bouwstijl zie je hierin terugkomen. Bijvoorbeeld in de gevels, de vormen van de woningen en van de daken, maar ook in het stedenbouwkundig plan. 

We doen dit samen... samen met onze huurders, de gemeente én met de woningeigenaren
Om de woningen te moderniseren en de wijk een positieve impuls te geven moeten we de handen ineen slaan. Huurders, eigenaren, de gemeente Beekdaelen en Wonen Zuid. Daarom hebben wij de bewoners over onze plannen ingelicht tijdens een bijeenkomst op 23 maart. Daarnaast worden individuele huisbezoeken gepland om samen naar de mogelijkheden te kijken. Deze brochure is aan de bewoners uitgereikt. 

De huidige bewoners verhuizen tijdelijk of permanent
Om de ingrijpende plannen te realiseren moeten alle bewoners hun woning verlaten. Hierbij worden ze begeleid en ondersteund door medewerkers van Wonen Zuid.  Als ze dat willen krijgen onze huurders en de particuliere woningeigenaren voorrang om in de wijk terug te keren. 

Voorkeursrecht op particuliere woningen
De gemeente Beekdaelen heeft een voorkeursrecht gevestigd op de woningen van de particuliere woningeigenaren. Dat komt erop neer dat als particuliere woningeigenaren hun woning willen verkopen, zij deze eerst aan de gemeente Beekdalen moeten aanbieden. Meer hierover lees je op de website van de gemeente

De gemeente pakt de openbare ruimte aan
Er wordt gestart met het vernieuwen van het riool (klik hier voor meer informatie). Als straks alle huizen gerestaureerd of vernieuwd zijn, wordt de openbare ruimte boven de grond opnieuw ingericht. Dan komen er bijvoorbeeld nieuwe stoepen, nieuw groen en nieuwe verlichting. Deze nieuwe inrichting past bij de uitstraling van de buurt. Met genoeg groen wordt geprobeerd hittestress en wateroverlast te voorkomen. Hierbij wordt ook gelet op de verdeling tussen groen en parkeren. 

Ontmoetingsplek in de wijk
De Nuinhofstraat 44 is sinds kort een ontmoetingsplek voor en door wijkbewoners. Hier kun je terecht voor een kop koffie, een maaltijd, huiswerkbegeleiding en andere activiteiten. Je kunt er straks ook terecht met vragen over de plannen voor de wijk, of, in een later stadium, over de voortgang van de werkzaamheden. Loop er gerust eens binnen! 

Heb je nog vragen?
Kijk dan ook eens bij veelgestelde vragen over de Nuinhofwijk. Staat jouw vraag hier niet bij? Stel hem dan gerust aan ons. Dat kan telefonisch via 088 66 53 653 of stuur een e-mail naar [email protected]. Je kunt natuurlijk ook met ons chatten via de chat functie onderaan deze pagina. 

Nieuwsbrief
Via nieuwsbrieven informeren we de bewoners over verschillende onderwerpen. Hieronder zijn de nieuwsbrieven van de afgelopen maanden in te zien. 
Juni 2023 
Juli 2023 
September 2023 
Oktober 2023 
December 2023
Februari 2024
April 2024​​​​​​​

Wil jij ook op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen van de Nuinhofwijk? Vul dan hieronder je gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief per e-mail.

E-mail:
Voornaam:
Tussenvoegsel:
Achternaam:

Ja, ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief over de Nuinhofwijk


Over huren bij Wonen Zuid 

Wonen Zuid is een woningcorporatie met ruim 14.000 woningen in Zuid- en Midden-Limburg. Zoek je een sociale, betaalbare huurwoning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We helpen je graag om jouw woonwensen te realiseren. Heb je interesse in een woning? Schrijf je dan gratis en eenvoudig in via Thuis in Limburg en reageer op ons woningaanbod.

Nieuws uit de wijk

Kaart