22 maart 2021leestijd: 2 min

Energie besparen bij koelkast en diepvries

 

Enkele tips om energie te besparen door goed om te gaan met je koelkast en diepvries: 

  • Temperatuur: voor de houdbaarheid van de meeste producten is een temperatuur tussen 5 en 7 graden in de koeling en - 15 tot -18 graden in de diepvries voldoende. Veel kouder is dus niet nodig en kost simpelweg meer energie. 
  • Plaats: als het kan, zet je koelkast of diepvries dan niet direct naast een kooktoestel, verwarming of oven. Zorg er daarnaast voor dat het apparaat waterpas staat. De deur sluit dan niet helemaal goed waardoor koude lucht ontsnapt en warme lucht binnenkomt. Tot slot is het belangrijk dat de koelkast 10 cm ruimte heeft tot de muur erachter. Anders komt het apparaat zijn warmte niet kwijt.
  • Sluit je koelkast of diepvries direct: even de melk uit de koelkast halen, even een glas frisdank inschenken en dan de koelkast open laten staan. Een energievreter, want de koelkast moet flink aan de slag om al die warme lucht af te koelen. 
  • Maak het rooster aan de achterkant schoon: zit deze vol stof, dan koelt je apparaat minder snel en efficiënt. Regelmatig de condensor schoonmaken met de stofzuiger of een borstel helpt.
  • Zet de koelkast uit als je op vakantie gaat: meteen een goed moment om het apparaat een goede poetsbeurt te geven en het vriesvakje te ontdooien. 
  • Laat restjes eten goed afkoelen voordat ze je invriest. Warm eten in de vriezer vraagt veel energie.