12 december 2022leestijd: 2 min

's Nachts de verwarming een graadje omlaag

 

s Nachts kun je de thermostaat op 15 graden zetten: dat is zuiniger dan de woonkamer de hele nacht warm houden. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17 of 18 graden (anders duurt het opwarmen erg lang). 

Exact berekenen hoeveel je bespaart is heel lastig, daarom gaan we even uit dat het per graad gemiddeld 7% besparing oplevert. Is je isolatie wat minder, dan levert de nachtverlaging het meest op. Is die isolatie beter, dan is de besparing iets minder maar loont zich nog steeds.

Stel een klokthermostaat in: 

  • Je kunt per dag een andere tijd instellen (bijvoorbeeld in het weekend) 
  • Heb je geen klokthermostaat? Zet een herinnering op je telefoon? Of plak een briefje op de slaapkamerdeur met een herinnering. 

​​​​Test: je zou eens kunnen testen op een koude winterdag hoever je temperatuur zakt in de nacht als je de thermostaat helemaal terug draait. Zou je ook nog de meterstand op je gasmeter kunnen opschrijven zodra je naar bed gaat en dan in de ochtend weer, dan weet je wat het verbruik was. Doe je dat bij eenzelfde buitentemperatuur, dus vergelijkbare nacht, ook met terugdraaien tot bijvoorbeeld 3 graden, dan kun je ongeveer het verschil in kaart brengen.

Let op: hou bij mindere isolatie zeker 3 a 4 graden verlaging aan. Probeer je vertrekken nooit kouder te laten worden dan 15 graden om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen, leefvocht in huis slaat dan op de koudste muren, achter bankstellen of kasten tegen buitenmuren omdat er geen warmte aan komt. Advies is om nooit overal de radiatoren uit te zetten, maar minimaal te knijpen zodat het niet té koud wordt.

Wil je meer tips over verwarmen zonder te verspillen? Of heb je nog vragen? Maak dan een afspraak met onze energiecoach.