21 november 2022leestijd: 2 min

Ventileren en verwarmen

 

Een slecht geventileerd huis is niet alleen slecht voor je gezondheid, het is ook slecht voor je huis. Vocht en schimmel liggen op de loer. Daarom is het goed om elke dag even een raam of deur open te zetten, ook bij vochtig weer en in de winter. Door de verse lucht verbetert de luchtkwaliteit in huis direct. Maar luchten is niet genoeg. Daarom hebben veel woningen een installatie voor mechanische ventilatie (MV). Hiervoor zijn twee mogelijke systemen:

Ventileren in een woning met mechanische ventilatie
Een systeem voor mechanische ventilatie voert alleen lucht af. Via ramen of roosters moet je er zelf voor zorgen dat er verse buitenucht binnenstroomt. Ook als het kouder is, is het belangrijk om de ramen dagelijks een half uurtje open te zetten. Op die manier kan vocht namelijk naar buiten. De drogere lucht in de woning warmt sneller op dan vochtige lucht. het wordt dus sneller aangenaam warm en je hebt dus minder stookkosten. ventileer je niet? Dan blijft het vochtig en ontstaan schimmels. Ons advies om te ventileren geldt in alle ruimtes, maar vooral voor badkamer, slaapkamer en de keuken. Let erop → dat de mechanische ventilatie altijd aanstaat en 'm op een hogere stand als je gaat douchen of koken.

Ventileren in een woning met WTW-systeem
Een WTW-installatie combineert het afvoeren van vervuilde lucht en toevoeren van schone lucht in één systeem. Hierbij zorgt het systeem met behulp van een warmtewisselaar ervoor dat er geen warmte verloren gaat. Eigenlijk hoef je een woning met WTW niet te ventileren. Er wordt namelijk al verse lucht in de woning geblazen. Toch hebben we vaak behoefte aan "frisse buitenlucht." Wij adviseren in dit geval s'ochtends 15 minuten te ventileren. Houd hierbij de buitentemperatuur goed in de gaten. In de zomer moet je ervoor zorgen dat je alle ramen dicht hebt voordat de buitenlucht opwarmt. Hiermee voorkom je dat de warmte je woning binnendringt.

Verwarmen
Door de huidige energieprijzen hebben mensen de neiging om de verwarming uit te laten. Toch is het beter om in de ruimtes waar je leeft, de verwarming wel aan te zetten. Hiermee voorkom je namelijk dat er condens ontstaat. Condens die neerslaat op koude delen kan namelijk ook schimmel veroorzaken. Krijg je toch lichte schimmel, haal deze dan direct weg met een schimmelwerend middel. Zo voorkom je dat de schimmel zich uitbreidt en daardoor steeds moeilijker te verwijderen.